19 Kasım 2019 Salı

ÇEMEN OTU'NUN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Diğer İsimler: Boyotu.

Latince Adı: Trigonella Foenum Graecum.

Bitki: 30-40 cm boyunda, ilkbahar aylarında sarımsı beyaz çiçekleri olan bir ottur.

Yetiştiği Yerler: Türkiye’de Orta ve Güneydoğu Anadolu’da Marmara Bölgesi’nde yetişmektedir.

Kullanılışı: Olgun meyvaları toplanıp güneşte kurutulduktan sonra sopa ile dövülerek tohumların ayrılması sağlanır. Ardından toz haline getirilerek veya lapa yapılarak tüketilir.

Boyotu tohumları pastırmanın üzerine sürülen çemen isimli acı baharat karışımının ana maddesidir. Bunun haricinde yine Güneydoğu bölgemizde hazırlanan yöresel bazı acıların da terkibindedir.

İçindeki Maddeler: Sabit ve uçucu bir yağ, müsilaj, saponin, trigonellin alkoloidi, diosgenin, kolin, fitosterol mevcuttur.

Tıbbî Etkiler: Eski devirlerde özellikle arap ülkelerinde cinsel gücü arttırıcı, cesaretlendirici ve kuvvet verici olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bu etkiyi vücudun kendi erkeklik hormonu gibi rol oynayan diosgenin, sayesinde gösterdiği düşünülmektedir.

İçerdiği saponin sebebiyle mideyi tahriş ederek iştah açar, reflex yolla bronşları uyararak balgam söktürür ve göğsü yumuşatır.

Müsilaj sebebiyle yumuşatıcı özelliklere de sahiptir. Bu da öksürüklü hastalıklarda bir avantajdır. Bu özellikleriyle kronik öksürüklerde, öksürük ilacı olarak kullanılabilir. Toz haline getirilen tohumlar günde 3 kez 1 gr. olarak hap şeklinde yutulur.

Almanya’da sivilcelere karşıda pansuman olarak kullanılmaktadır. Ayrıca Çinli bitkisel tedavi hekimlerince saç çıkmasını arttırmak için tavsiye edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder