Bitki: Kışın yapraklarını dökmeyen, kısa boylu, beyaz çiçekli ağaçlardır.
Yetiştiği Yerler: Anavatanı Çin ve Japonya’dır. Ayrıca yüzlerce seneden beri Java, Tayland, Hindistan, Afrika’nın dağlık bölgeleri, Himalayalar ve Kafkaslarda yetiştirilmekte, Brezilya, Avustralya gibi ülkeler de günümüzde üretime geçmeye çalışmaktadır.
Ülkemizde de bilindiği gibi Doğu Karadeniz’in sahil bölgelerinde Rize ve Hopa’da bol miktarda ziraati yapılmaktadır. Bu bölgede ziraat 1940’lı yıllarda başlamış olup, elde edilen ürünü değerlendirmek amacıyla 1945 yılında Rize Çay Fabrikası kurulmuştur. Günümüzde bu alanın tekelden çıkarılmasıyla bölgede birçok yeni tesis açılmıştır.
Kullanılışı: Çay yaprakları toplandıktan sonra en fazla 42° C sıcaklıkta kurutulur. Kuruyan bu yapraklar tahta asalar üzerinde 15 cm kalınlığında yayılarak üzerine yaş bezler örtülür ve 40 C°’de Fermentasyona bırakılır. Yapraklar bakır kırmızısı renk aldıkları zaman işlem bitmiş demektir. Bundan sonra tekrar kurutulur ve eleklerden geçirilerek yapraklar damarlarından ayrılır.
Kullanım için çay, dünyanın her tarafında biindiği gbi suyla birlikte kaynatılır. Ülkemizde de en yaygın içecektir.
İçindeki Maddeler: En önemli madde teofilindir. Ayrıca kafein teobramin, tanin, uçucu yağ ve klorofil gibi maddeler ihtiva eder. Çayın kendine has güzel kokusu uçucu yağ ve taninden kaynaklanır.
Tıbbî Etkiler: Çay beyinde solunum merkezini uyarır ve bronşları gevşetir. Bu etkileri sayesinde kronik bronşit ve astımda rahatlama sağlar.
Böbreklerde su ve tuzun geri emilimini engelleyerek idrarı artırır.
Barsak ve bronş kaslarını gevşeterek spazm çözücü etki gösterir. Aynı zamanda kabızlık yapar.
Çay da, kahve, kakao ve kola gibi uyanık tutucu zindelik verici maddelere sahiptir.
Hafif yanıklarda çay posası yanık üzerine konursa ağrıyı hafifletir.
Yorgun gözlerdeki kızarıklıkları gidermek ve kirpikleri kuvvetlendirmek için soğuk çaya batırılmış pamukla kompres faydalı olacaktır. Arpacıkta bu yöntem en yaygın tedavi yöntemlerinden biridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder