19 Kasım 2019 Salı

ÇÖREK OTU'NUN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Diğer İsimler: Çörek otu.

Latince Adı: Nigella Sativa.

Nigella Damascena (Sam Çörek otu).

Nigella Arvensis (Kır Çörek otu).

Bitki: 30 cm yüksekliğinde, otsu, yaz aylarında mavi, yeşil renkli çiçekler açan bir bitkidir. Yol kenarları ve ekin tarlalarında rastlanır.

Yetiştiği Yerler: Çörek otu Türkiye'de Trakya ve Ege bölgelerinde ekilmektedir.

Kullanılışı: Çörek otu meyvaları tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve güneşte kurutulur. Bu tohumlar daha sonra ihtiyaca göre adından da anlaşılabileceği gibi ekmek ve çöreklere lezzet verici olarak, ya da suyla kaynatılarak veya sıkılıp yağı çıkarılarak ilaç yapmak amaçlarıyla kullanılabilir.

İçindeki Maddeler: Sabit yağ, uçucu yağ, acı madde, saponinler, tanen, şekerler ve nigellin ile connigellin alkaloidleri bulunmuştur.

Tıbbî Etkiler: Acı maddesi ile iştah açar, uyarıcı, süt ve idrar arttırıcı, rahim kaslarını kasarak adet kanamasını başlatıcı olarak etkileyebilir. 40 gr. çörekotu 1 It. suda kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.

Çörek otu yağı latince adıyla Oleum nigella sativi'nin saç dökülmesini ve kepeği azaltıcı etkisi olduğu bildirilmektedir.

Çörekotunun nazara karşı tütsü olarak kullanması da Anadolu'da çok yaygındır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder