19 Kasım 2019 Salı

ÇÖVEN OTU'NUN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Diğer İsimler: Çöğenotu, Çevgen.

Latince Adı: Gyposphila Arrostii.

Gypsophila Bicolor.

Gypsophila Eriocalyx.

Gypsophila Perfoliata.

Gypsophila Venusta.

Bitki: Yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan, kalın köklü ve otsu bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Tüm Avrupa'ya yayılmış olan çöven otu'nun sadece Anadolu'da yaklaşık 50 adet türü bulunmaktadır.

Kullanılışı: ilkbaharın ilk aylarında toprak kürekle açılarak kökler çıkartılır. Yaş kökler güneşe serilerek kurutulur.

Çöven otunun tıbbî kullanımı nadirdir. Daha çok tahin helvası yapımında ve yünlü kumaşların temizlenmesinde faydalanılır.

İçindeki Maddeler: Şekerler, reçine ve saponinler taşımaktadır.

Tıbbî Etkiler: Nadiren ilaç olarak faydalanılır. İdrar ve balgam söktürücü etkileri vardır. 10 gr. bitki 1 It. suda kaynatılır sabah akşam yarım fincan içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder