19 Kasım 2019 Salı

ÇUHA ÇİÇEĞİ'NİN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Diğer İsimler: Ay, kulağı, Bahar Çiçeği.

Latince Adı: Primula Officinalis. Bitki: 20 cm yüksekliğinde, bahar aylarında sarımsı renkli çiçekler açan, sulak çayırları ve ormanları seven bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler: Kırım, Orta ve Batı Avrupa ve Balkanlarda, memleketimizde ise Doğu Anadolu dağlarında yetişir.

Kullanılışı: Kökleri ve çiçekleri genellikle sonbahar ve ilkbaharda toplanarak güneşte kurutulur. Kullanılacağı zaman suyla kaynatılır.

Almanya'da koruma altında olan çuha çiçeğinin köklerini toplamak izne tabi, çiçekleri toplamak ise serbesttir.

İçindeki Maddeler: Etkili maddesi saponindlr. Ayrıca uçucu yağı flavon glikozitleri ve şekerler vardır.

Tıbbî Etkiler: Acı olan saponin sebebiyle iştah açar, mideyi tahriş ederek reflex yolla bronş salgısını arttırır. Dolayısı ile bronşit, astım gibi öksürüklü hastalıklarda göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. 20 gr. çuha çiçeği, 10 gr. anason 10 gr. rezene, 10 gr. öksürük otu karıştırılarak bu karışımdan 2 çay kaşığı bir cezve suda kaynatılır günde 2 kez içilir. Yalnızca çuha çiçeği kullanılacaksa 40 gr bitki 1 İt. suda kaynatılır ve günde 2 bardaki çilir.

Flavon glikozitleri sebebiyle terletici, idrar söktürücü ayrıca hafif teskin edici etkisi vardır. Uyku verir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder