19 Kasım 2019 Salı

GÜVERCİN KÖKÜNÜN FAYDALARI VE KULLANIM ŞEKLİ

Latince Adı: Jatrorhiza Palmata.

Bitki: Kısa boylu bir ağaçcıktır.

Yetiştiği Yerler: Güneydoğu Afrika’nın tropik mıntıkalarında ve özellikle Mozambik’te yetiştirilir. Son zamanlarda Madagaskar ve Hindistan’da da bulunabilmektedir.

Kullanılışı: Havuç biçiminde olan kökler mart ayında topraktan çıkarılır, yan köklerden temizlenir, yıkanır, 2 cm’lik dilimler halinde kesilir. Dikine dizilerek gölgede kurutulur.

Hafif kokulu, acımsı lezzetlidir. Toz haline getirildikten sonra, suyla da karıştırabilir.

İçindeki Maddeler: Nişasta, müsilaj, kolumbin ve kolumbo asidi denilen acı maddeler, Kolumbanin, Jatrorhizin ve palmatin adlı alkaloidler vardır.

Tıbbî Etkiler: Acı olması sebebiyle ağız mukozasını tahriş eder, mide hareketleri ve salgısını kamçılayarak iştah açar.

İshal önleyici etkiye sahiptir. Bilhassa dizanteride kullanılmıştır.

Günde 3 kere 0.5-1 gr. yutulur veya 50 gr. kuru güvercin kökü, 1 It su içinde kaynatılıp günde 3 bardak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder