Bitki: Kısa boylu bir ağaçcıktır.
Yetiştiği Yerler: Güneydoğu Afrika’nın tropik mıntıkalarında ve özellikle Mozambik’te yetiştirilir. Son zamanlarda Madagaskar ve Hindistan’da da bulunabilmektedir.
Kullanılışı: Havuç biçiminde olan kökler mart ayında topraktan çıkarılır, yan köklerden temizlenir, yıkanır, 2 cm’lik dilimler halinde kesilir. Dikine dizilerek gölgede kurutulur.
Hafif kokulu, acımsı lezzetlidir. Toz haline getirildikten sonra, suyla da karıştırabilir.
İçindeki Maddeler: Nişasta, müsilaj, kolumbin ve kolumbo asidi denilen acı maddeler, Kolumbanin, Jatrorhizin ve palmatin adlı alkaloidler vardır.
Tıbbî Etkiler: Acı olması sebebiyle ağız mukozasını tahriş eder, mide hareketleri ve salgısını kamçılayarak iştah açar.
İshal önleyici etkiye sahiptir. Bilhassa dizanteride kullanılmıştır.
Günde 3 kere 0.5-1 gr. yutulur veya 50 gr. kuru güvercin kökü, 1 It su içinde kaynatılıp günde 3 bardak içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder