Diğer adları: Tatlıbaba, Ballık Otu.
Rutubetli ormanlarda, mezarlıklarda, çalılıklarda, fundalık ve çitlerde, kısaca Isırgan Otu'nun bulunduğu her yerde yetişir. 50 santim yükseklikte düzgünce sapı, birbirlerine dik açıyla çaprazvari duran yaprakları vardır. Sarı çiçekleri yapraklara paralel eksende açarlar. Çiçekleri ve yaprakları toplanır.
Sarı Ballıbaba kadar Beyaz Ballıbaba (Lamium album) da değerli bir tıbbî bitkidir. Mayıs ayından Aralık ayma kadar tren yolları kenarlarında, moloz ve enkazların olduğu yerlerde çok bulunur. Onun da yaprakları, ama özellikle çiçekleri toplanır. Çayı, aybaşı ve kadın hastalıkları şikâyetleri için birebirdir; gün boyu iki fincan çay içilmelidir. Kanı temizler ve uykusuzluk ve her çeşit kadın hastalıklarına en iyi çaredir. Devamlı kasık ağrılarından mustarip kişiler ve genç kızlar bu çaydan hazırlayıp özellikle içmelidirler.
Sarı Ballıbaba'nın yaprak ve çiçekleri de benzer şikâyetler için kullanılır ama özellikle ağır böbrek hastalıklarında, idrar zorluklarında ve kalp suyu ödeminde çok faydalıdır. Çiçekleri hazım bozukluklarında, isilik gibi deri hastalıklarında ve sıraca illetinde kullanılır; bunun için öğleden önce 1 fincan çay içilir. Varisli damarlar ve ülserler için çayından yapılan pansumanlar iyi gelir. Sarı Ballıbaba ihtiyarların mesane felci için bilhassa tavsiye edilir, mesane üşütmesi ve böbrek iltihabında çok faydalıdır. Bitkinin suyunu ilâve edeceğiniz yarım banyolar çok faydalıdır. İyileşmeyen böbrek büzülmesi, kuruması ve diyaliz makinesine bağlanma hâlinde eşit miktarlarda Sarı Ballıbaba, Yoğurt Otu ve Altınbaşak Otu ile karıştırılarak yapılacak çay çok yararlıdır ve şifa verir.
KULLANIM
Çay: Bir dolu tatlı kaşığını 1/4 litre su ile haşlayın ve bir dakika demleyin.
Kompres: Yarım litre suya 3 dolu tatlı kaşığı koyup haşlayın, bir dakika demleyip süzün. Çay posasını beze koyarak sıcak kompres yapın.
Yarım banyo: (Bütün bitkiyi kullanınız.)
Karışık çay: Sarı Ballıbaba, Altınbaşak, Yoğurt Otu'nu aynı ölçüde karıştırın. Bir dolu tatlı kaşığı karışımı 1/4 litre suda haşlayın, bir dakika bekleyin ve süzün
Rutubetli ormanlarda, mezarlıklarda, çalılıklarda, fundalık ve çitlerde, kısaca Isırgan Otu'nun bulunduğu her yerde yetişir. 50 santim yükseklikte düzgünce sapı, birbirlerine dik açıyla çaprazvari duran yaprakları vardır. Sarı çiçekleri yapraklara paralel eksende açarlar. Çiçekleri ve yaprakları toplanır.
Sarı Ballıbaba kadar Beyaz Ballıbaba (Lamium album) da değerli bir tıbbî bitkidir. Mayıs ayından Aralık ayma kadar tren yolları kenarlarında, moloz ve enkazların olduğu yerlerde çok bulunur. Onun da yaprakları, ama özellikle çiçekleri toplanır. Çayı, aybaşı ve kadın hastalıkları şikâyetleri için birebirdir; gün boyu iki fincan çay içilmelidir. Kanı temizler ve uykusuzluk ve her çeşit kadın hastalıklarına en iyi çaredir. Devamlı kasık ağrılarından mustarip kişiler ve genç kızlar bu çaydan hazırlayıp özellikle içmelidirler.
Sarı Ballıbaba'nın yaprak ve çiçekleri de benzer şikâyetler için kullanılır ama özellikle ağır böbrek hastalıklarında, idrar zorluklarında ve kalp suyu ödeminde çok faydalıdır. Çiçekleri hazım bozukluklarında, isilik gibi deri hastalıklarında ve sıraca illetinde kullanılır; bunun için öğleden önce 1 fincan çay içilir. Varisli damarlar ve ülserler için çayından yapılan pansumanlar iyi gelir. Sarı Ballıbaba ihtiyarların mesane felci için bilhassa tavsiye edilir, mesane üşütmesi ve böbrek iltihabında çok faydalıdır. Bitkinin suyunu ilâve edeceğiniz yarım banyolar çok faydalıdır. İyileşmeyen böbrek büzülmesi, kuruması ve diyaliz makinesine bağlanma hâlinde eşit miktarlarda Sarı Ballıbaba, Yoğurt Otu ve Altınbaşak Otu ile karıştırılarak yapılacak çay çok yararlıdır ve şifa verir.
KULLANIM
Çay: Bir dolu tatlı kaşığını 1/4 litre su ile haşlayın ve bir dakika demleyin.
Kompres: Yarım litre suya 3 dolu tatlı kaşığı koyup haşlayın, bir dakika demleyip süzün. Çay posasını beze koyarak sıcak kompres yapın.
Yarım banyo: (Bütün bitkiyi kullanınız.)
Karışık çay: Sarı Ballıbaba, Altınbaşak, Yoğurt Otu'nu aynı ölçüde karıştırın. Bir dolu tatlı kaşığı karışımı 1/4 litre suda haşlayın, bir dakika bekleyin ve süzün

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder