19 Mayıs 2020 Salı

Siyah Mücevher | Kara Halile Kara Helile, şifalı bitki dünyasının siyah mücevheridir. Basur (hemoroit) ve kabızlık tedavisi için daha sık kullanılan bu sert ama çok şifalı olan bitkiyi tanıyalım….

Siyah Mücevher | Kara Halile

Kara Helile, şifalı bitki dünyasının siyah mücevheridir. Basur (hemoroit) ve kabızlık tedavisi için daha sık kullanılan bu sert ama çok şifalı olan bitkiyi tanıyalım….

Kara Halile (Kara Helile) siyahımsı ve sert yapılı bir olmasına rağmen birçok hastalığa şifası olan bir bitkidir. Özellikle hemoroit (basur) tedavisinde kullanılmaktadır. Kabızlık ve ishale de şifası olan bir bitkidir.

Sert bir yapısı olan Kara Helile’nin anavatanı Güney Asya’dır. Hindistan, Nepal, Batı Çin, Güney Sri Lanka, Malezya ve Vietnam’da yaygın olarak yetişir.

Kara Helile her zaman yeşil olan bir ağaçtır. Çok yıllık olan Kara Helile ağaç boyu 30 metredir.

Kara Helile’nin meyvesi hafif laksatif, midevi, tonik, adaptojen, karaciğer koruyucu, ateş düşürücü, spazm çözücü, ekspektoran, anti-astım, virüs öldürücü ve hipoglisemiktir.

Kara Helile, sinamekiden daha hafif etkilere sahip bir bağırsak temizleyicidir.

Göz rahatsızlıkları, hemoroid, diş çürükleri, diş eti kanamaları, ağız içindeki yaralarda kullanılmaktadır.

Yüzeysel kullanımının antienflamatuvar, ağrı kesici ve yara iyileştirici olduğu bilinmektedir. Demlenmesiyle elde edilen sıvı cerrahi sonrası yaraların daha kısa sürede kapanması amacıyla kullanılmaktadır. Bu sıvı aynı zamanda basur tedavisinde lokal olarak, diş eti hastalıklarında ve ağız içi yaralarda gargara şeklinde kullanılmaktadır.

Geçmeyen ishallerde karahalile tozu veya haşlanmış hali kullanılabilir. Dışkıda kan görülmesi durumunda da kullanılmaktadır.

Antibakteriyel, antifungal ve antiviral etkinliklerini gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır.

Yerli tarihi kaynaklar uzun süreli kullanım için Kara Helilenin balla birlikte alınmasını önermektedirler. Kara Helile, Ayuverda tıbbında en sık kullanılan bitkilerdendir.

Karahalile kavrulmadan kullanılmaz. Çünkü oldukça sert bir yapısı vardır. Kavrulduktan sonra yumuşayacaktır. Kara Halile meyvesi genel olarak toz veya demleme şeklinde kullanılır. Kara Halile tozu bal ile karıştırılıp tüketilebilir.

Vücuttan toksinlerin atılmasına destek verdiği için adaptojen bir bitki olarak kabul edilmektedir.

Özellikle yağlı ve ağır yemeklerden sonra alınması kişiyi ve sindirimi rahatlatır.

Kanama önleyici etkisi damar büzme özelliğinden gelir.

Kara Helile’nin Kullanımı:

50 gr. Karahalileyi tavaya alıp 8-10 damla sıvıyağ ilave edip 10 dakika kadar kısık ateşte yakmamaya özen göstererek kavurun. Soğuduktan sonra öğütücüde toz haline gelene kadar çekin.

Kabızlık için aç karnına 1 çay kaşığı balın içine 1 çay kaşığı toz helileyi ilave edip macun yapıp yutun ve üzerine bol ılık su için.

Hemoroid için her gün kullanılmalıdır. Allah’ın izniyle kısa zaman da faydasını göreceksiniz.

Kara Halile Faydaları:

Midevi özellikli spazm çözücü.

Kan şekerini düşürücü etkisi vardır.

Damar büzücü etkisi vardır.

Hemoroit tedavisi için kullanılır.

Ağrı kesici ve yara iyileştirici özelliği vardır.

Sindirim sistemini çalıştırıcı ve rahatlatıcı etkisi vardır.

Karaciğeri uyarıcı etkisi vardır.

Vajina akıntılarında kullanılır.

İdrar kaçırma ve idrar tutukluğunda kullanılır.

Diş çürükleri, diş eti kanamalarında ve ağız içi yaralarda kullanılır.

Zayıflatıcı etkisi vardır.

İştah açar, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri uyarır, sindirim sistemini hızlandırır, mideyi korur ve hafif laksatiftir.

Gaz şikayeti olanlar tarafından günlük olarak kullanılabilir.

Sinir sistemin ve sinirleri destekleyicidir. Beş duyunun algılama düzeyini geliştirir.

Ödem çözücü olarak kullanılır.

Kronik öksürük, boğaz yanması ve astımda kullanılmaktadır. Bu amaçlar için genelde diğer bitkilerle karışımları kullanılır.

Uterusun (rahim) atonisinde kullanılır. Vajinal akıntılarda kullanılır.

Böbrek taşı, ağrılı idrar yapma ve idrar tutukluğunda faydalıdır.

Ürtiker ve eritamatöz deri hastalıklarında kullanılmaktadır.

Çok zayıfların kilo almasında ve şişmanların zayıflamasında fayda sağladığı belirtilmektedir.

İnmeyen uzun süreli ateşte destekleyicidir. KULLANIMI ..Birkaç adet karahalile meyvesini, bir miktar yağ ilave ettiğiniz tavada yakmadan kavurduktan sonra, havanda döverek veya öğütücüde çekip, dilerseniz balla karıştırarak, bol ılık suyla yutabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder